We missen onze collega's

9 december 2020

Door Willem van Boekel

Verbinding

9 december 2020

Door Willem van Boekel

Verbinding

Thuiswerken - We missen onze collegas

Voor- en nadelen van thuiswerken

Aan de mensen uit mijn netwerk vroeg ik wat voor hen de voor- en nadelen zijn van het thuiswerken. Er werden verrassende dingen genoemd. Het gemis van  sociaal contact met collega’s blijkt het grootste pijnpunt. Daarnaast bleek dat wat voor de één een voordeel is, door een ander als nadeel wordt ervaren.

Voordelen

De grootste voordelen zijn zoals te verwachten minder reistijd en algehele tijdsbesparing. Je hoeft niet meer in de file te staan, en je ervaart minder stress in de ochtend en op de weg. Er is daardoor meer tijd voor ontspanning en sport, om gezonder te koken, of om te klussen in huis. Een ander veelgenoemd voordeel is de flexibiliteit, waardoor je zelf je tijd kunt indelen. Je kunt zelf je kinderen halen en brengen, pakketjes en monteurs ontvangen, of uitslapen.

Veel mensen vinden het een voordeel dat ze zich thuis beter kunnen concentreren. Je wordt thuis niet onderbroken door vragen van collega’s of door andere afleiding. Je kunt lekker doorwerken. Het is overigens wel gek om te constateren dat je op je thuiswerkplek meer focus hebt dan op je normale kantoor. Als grote vierde voordeel wordt een grotere efficiëntie genoemd. Een minder vaak genoemd voordeel is dat je voor je eigen koffie kunt zorgen. Die is blijkbaar een stuk lekkerder dan op kantoor. Ook een voordeel is dat je in joggingpak kan werken want je hoeft niet representatief te zijn. Je hebt meer contact met je partner en je gezin en dat wordt door sommigen als voordeel gezien. Een aantal vindt het prettig dat werk en privé meer met elkaar zijn vermengd.

 

Voordeel of nadeel(?)

Dat laatste voordeel wordt door veel anderen juist weer als nadeel gezien. Die vinden het lastig om op een bepaalde tijd te stoppen met werken. Je hoeft immers niet naar huis. Sommigen hebben het idee dat je harder moet werken “…omdat ze anders denken dat je niks doet”. En er zijn nog een aantal thema’s die hierboven als voordeel zijn genoemd, terwijl ze ook te vinden zijn bij de nadelen. Zo wordt flexibiliteit ook als nadeel genoemd. Je moet je eigen tijd indelen en dat is blijkbaar niet voor iedereen even gemakkelijk. Dat vereist zelfdiscipline. Je kan niet te lang blijven hangen in de krant, dat spelletje op de telefoon of in een spannende Netflix-serie. Ook concentratie en focus zijn thema’s die tevens als nadeel worden ervaren. Je wordt dan niet onderbroken door collega’s, maar je wordt wel afgeleid door huisgenoten, huisdieren of kinderen. Meer contact met partner en gezin – eerder als voordeel genoemd – wordt ook door mensen als nadeel gezien. “Mijn man is nu mijn collega, en als collega vind ik hem niet zo leuk”, schreef iemand.

Nadelen

Echte nadelen zijn zaken als het gebrek aan beweging. De hele dag zittend naar dat beeldscherm turen; De fysiotherapeut vaart er wel bij. Dat je werkplek niet aan de arbo voldoet en je wifi traag is. Dat het saai is dat elke dag hetzelfde is, en dat er geen leuke events zijn waar je heen kan. Dat de communicatie met collega’s onderling stroef verloopt, en er ruis ontstaat in de organisatie. Je kan voor overleg niet even bij de koffie-automaat overleggen, of naar iemand toelopen. Je krijgt de neiging om in je eigen denkcirkel te blijven hangen. En de online meetings zijn dan weer te lang.

Maar het meest genoemde nadeel is het gebrek aan sociaal contact met onze collega’s. Het online contact voelt minder echt en oprecht waardoor je relaties anders ervaart. Hierdoor schiet je sneller in een oordeel over de ander. Je mist de kletspraatjes, het sparren en soms een aanraking. Je mist terloopse informatie over sociale gebeurtenissen. Voor degenen zonder huisgenoten is het ronduit eenzaam. De neerslachtigheid en frustratie stapelt zich op.

Verbinding organiseren

De tweede coronagolf blijft maar voortduren en het einde is voorlopig niet in zicht. Het wordt zaak dat organisaties sociale interventies of sessies gaan organiseren om medewerkers zich weer met elkaar te laten verbinden. Dit wordt hier en daar al gedaan. Faciliteer de gelegenheid om sociaal contact met collega’s te herstellen. Het valt immers binnen de corona-regels om met maximaal 30 personen in een ruimte te zijn, mits er voldoende afstand gehouden wordt en er een gezondheidscheck plaatsvindt.

Willem van Boekel - We missen onze collega's

Sparren over het verbinden van je medewerkers?

Graag kom ik met je in contact om de mogelijkheden voor een verbindingssessie te bespreken. Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan via mail: info@willemvanboekel.nl of telefonisch: 06-29348889