Coach

Doelstellingen behalen

Als je je afvraagt of er in je team wel goed wordt gecommuniceerd, of dat er misschien onderhuidse spanningen zijn, is het slim om een coach in te zetten. Wanneer de doelstellingen steeds maar niet gehaald worden doordat de samenwerking stroef verloopt, kan iemand met een objectieve blik vaak makkelijker benoemen wat er aan de hand is. Mocht je het idee hebben dat je teamleden nog niet laten zien wat jij denkt dat ze in zich hebben en het lukt je niet om ze aan de praat te krijgen, doe dan een interventie met een ervaren coach.

 

Willem van Boekel - Workshops
Willem van Boekel - Coach

Teambuilding

Vaak vraag ik aan een teamleider wat er gedaan wordt aan teambuilding. Meestal is dan het antwoord dat er weleens een borrel is of dat ze met elkaar gaan steengrillen. Het is helemaal prima om samen gezellige activiteiten te ondernemen. Maar om de samenwerking binnen je team te verbeteren is er meer nodig. Vaak zijn de gunstige effecten van een gemiddeld teamuitje al na een paar dagen uitgewerkt. Waarom? Omdat er niet structureel gewerkt is aan een gezonde basis tussen de teamleden. Er is nog een onvermogen van iedere medewerker om eerlijk naar zichzelf te kijken. Of er ontbreekt nog een constructief functionerende feedbackmethode.

Omgaan met lastige situaties

Als er zich op het werk een moeilijke situatie voordoet en er bijvoorbeeld kritiek geleverd wordt, bestaat de eerste reactie vaak uit de strijd aangaan. Het teamlid gaat zich verdedigen of zich irriteren aan de ander. Nog erger is het als de ander de situatie uit de weg gaat door het probleem niet eens te benoemen. Veel medewerkers zwijgen en hopen dan ‘dat het vanzelf wel overgaat.’ Hiermee creëren we afstand en kiezen we voor angst. Want ‘misschien kunnen we onze baan er wel door verliezen’ of vind niemand ons meer aardig als we zeggen wat we werkelijk denken.

 

Communiceren vanuit jezelf

Een andere keuze maken kan dan doodeng lijken, omdat dat voelt alsof je de controle kwijtraakt. Maar hoe vaker je de bewuste keuze maakt voor verbinding en vertrouwen, hoe makkelijker het wordt. Een coach kan jouw teamleden helpen leren spreken vanuit henzelf. Vanuit hun eigen gevoel: wat doet de situatie met hen en hoe voelen zij zich daaronder? In plaats van telkens met een vinger naar de ander te wijzen en in een slachtofferrol te blijven zitten. Zo ontstaan er constructieve gesprekken en voelen je teamleden zich echt gezien en gehoord. Dit schept een veilige omgeving waarin men elkaar op een dieper niveau leert kennen. Hierdoor ontstaat er meer verbinding binnen het team en zal de samenwerking soepeler verlopen.

Verandering van gedrag

Het blijft hard werken met zijn allen, maar ik reik jouw team als coach graag de nodige tools aan om een prettige sfeer op het werk te kunnen handhaven. Tools die ervoor zorgen dat bepaalde patronen worden benoemd en doorbroken. Als leidinggevende of manager heb je zelf vaak niet de tijd of de expertise om hier dagelijks aandacht aan te besteden. Om daadwerkelijke gedragsverandering binnen je team te bewerkstelligen, is het wel noodzakelijk om hier zo’n 3 tot 4 maanden mee bezig te zijn. Daarom bestaat mijn volledige coachingstraject uit vier bijeenkomsten, verspreid over die desbetreffende periode. In de tussenliggende periode werken de teamleden aan opdrachten. Aan het eind van het traject zul je merken dat;

– jouw teamleden lekkerder in hun vel zitten,
– ze het eerder bij je durven aangeven als er zich een probleem voordoet,
– ze meer plezier ervaren in hun werk en de samenwerking met collega’s,
– de relaties met jouw klanten beter onderhouden worden,
– je doelstellingen nu wel iedere keer met gemak behaald worden en zelfs worden overtroffen.

Dat is de kracht van goede coaching door iemand met ruimschootse ervaring binnen tientallen verschillende organisaties en bedrijven.

Thema’s waarop ik coach

Zullen we kennismaken?

Hulp nodig met het begeleiden van jouw team naar een goede synergie? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan via mail: info@willemvanboekel.nl of telefonisch: 06-29348889.

Meer info

Wat klanten over mijn coaching zeggen

Jacqueline Hendriks – HR Manager @ Visma Connect BV

Willem is voor Visma Connect betrokken geweest bij het cultuurprogramma. Hoe komen we van de oude cultuur naar een nieuwe cultuur? Willem heeft hier op geheel eigen wijze invulling aangegeven, door te spiegelen, te praten, met humor en door iedereen de ruimte te geven. Door de inzet van Willem hebben we de oude cultuur achter ons gelaten, waarbij we de goede elementen behouden hebben. Het is zeer prettig samenwerken met Willem. ZIjn open houding en enthousiasme werken aanstekelijk. Willem, dank je wel voor al je hulp!

Nelleke Groenewegen – Bestuurder @ Stichting Intervence

“Willem heeft met humor, betrokkenheid en een persoonlijke insteek onze bijeenkomst over werkdruk begeleid. Hij kreeg onze medewerkers mee, hij heeft ze laten lachen en een spiegel voorgehouden. Na afloop waren onze medewerkers zeer tevreden over de begeleiding van Willem.”

Emanuel van Zandvoort – Partner @ BDO-Utrecht

“Uitgaande van de diversiteit aan persoonlijkheden, ambities en competenties in ons managementteam zijn we onder leiding van Willem op zoek gegaan naar wat ons boeit, motiveert, bij elkaar brengt en houdt. Willem heeft ons op professionele, veilige en toch humoristische wijze uitgedaagd, begeleid en gecoacht om onszelf meer bloot te geven zodat we elkaar nog beter hebben leren kennen en begrijpen. Dé basis voor vertrouwen, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Dank Willem, tot een volgende keer!”